Gatal yang mendera kawasan sekitar pangkal paha, pastinya membuat anda merasa tidak selesa. Selain sukar untuk berjalan atau bergerak, gatal-gatal ini juga membuat anda tidak yakin dengan berpakaian. Kemudian, bagaimana untuk menyelesaikannya?

Pertama, anda mesti mengetahui punca gatal-gatal di kawasan groin. Gatal boleh disebabkan oleh gesekan apabila berjalan, berlari, sukan, atau mungkin kerana seluar anda terlalu ketat. Akhirnya, kulit menjadi sensitif dan gatal.

Untuk mengatasinya, anda boleh mengaplikasikan krim pelindung yang mampu bekerja dengan baik melindungi kulit anda. Banyak pelari dan penunggang basikal menggunakan ini. Aplikasikan di pagi hari akan sangat baik.

Di samping itu, gatal-gatal boleh disebabkan oleh berpeluh berlebihan di kawasan groin. Kelembapan dapat mengikis lapisan atas kulit, jadi kulit menjadi gatal, sakit, kerengsaan. Untuk mengatasinya, gunakan serbuk untuk melindungi kulit daripada keringat. Sapukan tipis sebelum bergerak pada waktu pagi.

Untuk perlindungan total, anda juga boleh menggunakan antiperspirant berbentuk roll ke kawasan sensitif, seperti pangkal paha atau underarm.

Pakaian sukan salah, kedua-dua bahan dan saiz, boleh membuat kulit berasa gatal, terutamanya di kawasan selangkangan kerana banyak pergerakan semasa senaman. Seluar yang terlalu pas pada badan akan menjerat kelembapan dan membuat kerengsaan kulit.

Hanlon menyarankan, ada baiknya anda menggilir sesi latihan anda, misalnya “berehat” dari latihan yang mendorong kerja bahagian bawah badan selama beberapa hari agar pangkal paha boleh pulih dari rasa gatal. Selain itu, kenakan busana yang lembut dan berbahan kapas ringan di pagi dan siang hari, serta kenakan baju tidur kapas saat tidur di malam hari.

Jika gatal-gatal menjadi semakin teruk dan bertahan lebih lama, anda akan mahu berjumpa doktor dengan segera. Kerana, rasa takut adalah gatal-gatal merupakan petunjuk masalah kesihatan yang lebih parah, seperti masalah kanser atau kulit.

Sumber: